De Feestdagen

De feestdagen

De feestdagen en de eindejaarsborrels zijn weer op komst.
Kijk je er al naar uit? Of maak je je stiekem een beetje zorgen over deze dagen, waarin eten een belangrijke rol speelt?
Van het lekkere eten moet je zeker gaan genieten maar ik heb wel een aantal tips hoe je daar wat bewuster mee om kunt gaan!
1. Kies…. (wel dit, dan niet dat)
Je hebt altijd een keuzemogelijkheid, ook tijdens het kerstmenu. Je kunt ervoor kiezen alleen te eten wat jij het allerlekkerst vindt en de andere dingen te laten staan. Je kunt gezondere keuzes maken, zoals grote porties groente en minder vlees, frietjes en sauzen. Wel een voorgerecht, geen toetje en ga zo maar door.
2. …of deel!
Wat past er nu beter bij de kerst dan met elkaar te delen. Ook tijdens het kerstdiner is dit een prima manier om je portiegrootte te beperken en toch van alle lekkere gerechten te proeven.
3. Proef bewust
Eten dat met aandacht is bereid verdient het ook om met aandacht te worden opgegeten. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Zet al je zintuigen op scherp. Kijk naar al het lekkers op je bord. Ruik en laat de geur van het eten tot je doordringen. Neem kleine hapjes, kauw langzaam en proef bewust de smaak en structuur van het gerecht. Als je op deze manier aan tafel zit kan eten echt een gelukservaring worden.
4. Doe water bij de wijn
Alcohol kan het energietotaal van je kerstmaaltijd flink laten oplopen. Aan de andere kant kan een mooi glas wijn de maaltijd naar een hoger niveau tillen. Als je naast elk glas alcohol een glas water drinkt voorkom je dat je alcoholinname ongemerkt uit de hand loopt. Probeer het maar eens.
5. Stop op tijd (ongeacht of je bord dan leeg is)
Op het moment dat je je broek een gaatje wijder wilt zetten of even wil gaan liggen om uit te buiken weet je zeker dat je te veel hebt gegeten. Echt lekker voel je je dan niet meer. Jammer toch? Op tijd stoppen lukt het best als je de tijd neemt voor je eten en bewust naar je lichaam luistert. Als je pas stopt met eten als je vol zit ben je net een stap te ver gegaan.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips, zo kom je de feestdagen vast goed door!
Fijne feestdagen gewenst!


Reacties

Geef een reactie