Voeding

 

Eten en drinken geeft je lichaam energie, dat hebben we allereerst nodig voor onze lichaamsprocessen zoals je spijsvertering en om je warm te houden bijvoorbeeld. Verder heb je voeding nodig om goed te kunnen functioneren gedurende de dag op school of op het werk. Het is belangrijk ons lichaam te voeden met voedingsmiddelen die zorgen voor voldoende energie en die de juiste voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bevatten. Door te kiezen voor gezonde producten en gevarieerd te eten, kun je een gezond voedingspatroon bereiken.

Naast het zorgen voor een gezond voedingspatroon is het ook belangrijk te kijken naar je energiebalans. Door te eten en te drinken, krijgt je lichaam energie binnen maar er gaat ook energie uit door wat je lichaam verbruikt. Als je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, dan blijft er energie over. Dit teveel aan energie wordt opgeslagen als vet. Als je lange tijd achter elkaar meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, dan neemt je gewicht toe. Maar omgekeerd geldt het natuurlijk ook. Als je te weinig energie binnenkrijgt dan dat je lichaam nodig heeft, val je af.

Het is dus belangrijk te zorgen dat je een goede energiebalans hebt. Dit krijg je voor elkaar door gezond en niet teveel te eten, te bewegen en je gewicht in de gaten te houden.