Share on social media
Categorie: Tussendoortje 18 november 2016

Appelcake

Voorbereiding:0:10 Uur
Kooktijd:0:45 Uur
Niveau: 1
Portie: 1 pers

Appelcake

De dagen zijn koud, regenachtig en donker. Tijd om een heerlijk verantwoorde appelcake te bakken! Lekker voor bij een kop thee ’s middags als je lekker binnen bij de kachel zit. Een appelcake uit de winkel bevat vaak veel geraffineerde suikers en vetten. Door het zelf te maken, bepaal je zelf wat je erin stopt. Een betere keuze dus. Deze lekkere appelcake is gemaakt van havermeel, amandelmeel en bevat in plaats van geraffineerde suiker honing en Steviapoeder. Het havermeel heb ik gemaakt door havervlokken eerst te malen in de blender, dat is snel gemaakt. Amandelmeel is gemaakt van gemalen blanke amandelen en kun je als vervanger gebruiken in recepten met tarwemeel. Amandelmeel bevat veel gezonde vetten, is rijk aan vitaminen en mineralen en heeft een hoog eiwitgehalte, verder is het koolhydraatarm. Het is wel verstandig het niet in grote hoeveelheden te gebruiken want het bevat veel calorieën. Verder is amandel best prijzig maar je als je het in kleine hoeveelheden gebruikt, kun je er lang mee doen. In dit recept wordt ook maar een kleine hoeveelheid gebruikt. Er zit ook magere kwark in het beslag, kwark geeft de cake een zachte smeuïge structuur samen met de appeltjes. De kaneel mag in dit recept natuurlijk ook niet ontbreken. De combinatie appel en kaneel is een klassieker, heerlijk!

Porties Voedingswaarden
12 per stukje 150 kcal

 Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Snijd de appels in kleine partjes.
  3. Doe de appelpartjes in een kom en voeg daar de kaneel en de Steviapoeder aan toe.
  4. Roer dit door elkaar.
  5. Maal de havermout in de blender tot meel. Doe de meel in een kom en voeg daar de amandelmeel, bakpoeder en een snufje zout aan toe en roer dit goed door elkaar.
  6. Smelt de roomboter in een steelpannetje.
  7. Klop de eieren luchtig met een garde in een kom. Voeg de kwark en de honing eraan toe evenals de gesmolten roomboter. Meng het mengsel met een garde tot een romig geheel.
  8. Voeg het ei-kwarkmengsel met kleine beetjes toe aan het meel en roer het tot een glad beslag.
  9. Voeg het appeltjesmengsel er ook aan toe en roer het voorzichtig door elkaar.
  10. Het mengsel gaat in een cakeblik of een brownievorm welke bekleed is met bakpapier. Strijk het met een lepel een beetje glad.
  11. De appelcake gaat voor 45 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven.
  12. Als je de appelcake serveert, strooi je er een beetje poedersuiker overheen. Eet smakelijk!
  13. Je kunt 12 stukjes appelcake eruit snijden.

Benodigdheden:

ingredienten
1 theelepel bakpoeder
100 gram havermout
2 eieren
3 kleine appels
3 theelepels kaneel
3 theelepels Stevia
50 gram amandelmeel
50 ml honing
80 gram magere kwark
80 gram roomboter
snufje zout
benodigdheid
Brownievorm
Cakevorm
Mengkom
Oven

Reacties

Geef een reactie