Share on social media
Categorie: Tussendoortje 5 januari 2017

Cake met appel en walnoten

Voorbereiding:0:10 Uur
Kooktijd:0:40 Uur
Niveau: 1
Portie: 1 pers

Cake met appel en walnoten

 

Hier volgt een nieuw recept voor een heerlijke cake met appel en walnoten. Ik heb voor dit recept volkorenmeel gebruikt en maar heel weinig suiker eraan toegevoegd. Volkorenmeel wordt gebruikt bij onder andere de bereiding van volkorenbrood.  Deze broodsoort bevat in vergelijking met bruinbrood en witbrood de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezel. Voor het bakken van cake of koekjes gebruik je meestal bloem en wordt er veel suiker toegevoegd. Maar door het meel te vervangen door volkorenmeel en de toevoeging van suiker te beperken of achterwege te laten, verander je het recept in een gezondere versie. Het is dan misschien wel even wennen omdat de structuur en smaken hierdoor soms anders zijn. Je cake wordt bijvoorbeeld wat steviger van structuur als je het vergelijkt met de luchtigere cake bereid met meel en suiker. Maar deze gezondere cake met appel en walnoten draagt eraan bij dat het je lichaam voedt met gezonde voedingsstoffen in tegenstelling tot de cake met bloem en suiker. Bloem en suiker wordt ook wel omschreven als een “leeg product”. Alle voedingsstoffen zijn eruit gefilterd bij de bewerking ervan. Een pak koekjes opeten is voor de meeste mensen geen probleem! Dat komt door de ingrediënten, het voedt niet. Daarnaast zorgen deze producten voor teveel schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Als je een lekker recept tegenkomt met bloem, vervang het dan dus eens door volkorenmeel, havermeel, amandelmeel, speltmeel of boekweitmeel bijvoorbeeld. En beperk de suiker of vervang de suiker door bijvoorbeeld honing, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker. Deze zijn niet of minder bewerkt dan de gewone kristalsuiker. Maar probeer ook zeker dit recept voor een heerlijke cake met appel en walnoten!

Porties Voedingswaarden
14 per plakje 175 kcal

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Snijd de appel in kleine stukjes.
  3. Hak de walnoten in kleine stukjes.
  4. Smelt de roomboter in een pannetje.
  5. Meng de appels, walnoten, rozijnen, kaneel, vanillesuiker, bakpoeder en volkorenmeel door elkaar in een grote kom.
  6. Kluts de 3 eieren kort en voeg daar de gesmolten roomboter aan toe, roer dit rustig door elkaar.
  7. Giet het eimengsel toe aan het meelmengsel en roer dit door elkaar.
  8. Bekleed de cakevorm met bakpapier.
  9. Giet het cakemengsel in de cakevorm en verdeel het mengsel gelijkmatig over de cakevorm.
  10. Zet de cake in de voorverwarmde oven en bak de cake in 40 tot 45 minuten. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.
  11. Laat de cake afkoelen en snijd de cake in circa 14 plakken.

Benodigdheden:

ingredienten
1 theelepel bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
100 gram rozijnen
250 gram volkorenmeel
3 appels
3 eetlepels kaneel
3 eieren
50 gram roomboter
75 gram walnoten
benodigdheid
Cakevorm
Oven

Reacties

Geef een reactie