Share on social media
Categorie: Diner 10 januari 2017

Coursagne

Voorbereiding:0:15 Uur
Kooktijd:0:20 Uur
Niveau: 2
Portie: 1 pers

Coursagne

 

Ik ben gek op lasagne! Heerlijk met veel bechamelsaus, veel geraspte kaas, veel gehakt. Kortom, een maaltijd met véél calorieën!

Toch is het mogelijk om een “lasagne” te maken in een gezondere versie met veel minder calorieën, namelijk de coursagne.

Coursagne……dat klinkt een beetje gek. Zeg het een paar keer achter elkaar en je bent de lasagne vergeten!

Coursagne is namelijk gemaakt van courgette, tenminste de lasagne deegbladen zijn vervangen door courgettebladen. Je schaaft met een kaasschaaf mooi lange plakken van de courgette en je hebt mooie plakjes om je coursagne mee te maken. Je hoeft ze niet van tevoren te koken dus veel werk is het ook niet. Het geeft de coursagne juist een lekkere bite.

En over de vulling van de coursagne is ook nagedacht, want dat kan ook gezonder en met minder calorieën. Gebruik namelijk mager gehakt in plaats van rundergehakt en maak zelf je pastasaus met verse groenten. De bechamelsaus ontbreekt maar ik kan je zeggen dat je die niet erg zult missen. Ook de hoeveelheid geraspte kaas is beperkt. Slechts de bovenlaag is ermee bedekt in plaats van elke laag van de lasagne vol bedekt met geraspte kaas.

Zo kun je dus genieten van een heerlijke smaakvolle coursagne welke vol zit met vitaminen, mineralen en welke ook nog eens koolhydraatarm is!

Dit recept is voor twee personen.

Porties Voedingswaarden
1 per persoon 365 kcal

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Snijd de champignons in plakjes en de paprika en kleine stukjes.
  3. Snijd de prei in ringen en was deze schoon onder de kraan. Versnipper de ui evenals de knoflook.
  4. Rul het gehakt in een eetlepel olijfolie.
  5. Voeg de versnipperde ui en knoflook eraan toe.
  6. Als het ui glazig is, voeg je de rest van de groenten eraan toe en bak dit circa 5 minuten mee.
  7. Voeg de tomatenblokjes toe aan het gehaktmengsel en breng de saus op smaak naar wens.
  8. Laat de saus zachtjes pruttelen.
  9. Schaaf de courgette in dunne lange plakken met de kaasschaaf.
  10. Neem een ovenschaal, welke het liefst even lang is als de plakken courgette.
  11. Verdeel een beetje van de saus over de bodem van de ovenschaal.
  12. Leg hier bovenop de plakken courgette naast elkaar zodat de sauslaag bedekt is.
  13. Doe weer een laagje saus er bovenop en herhaal dit tot je nog 1 laagje saus over hebt.
  14. Eindig met een laagje saus en strooi hier nog een beetje geraspte kaas overheen.
  15. Zet de courage voor circa 15 tot 20 minuten in de oven.
  16. Als de coursagne klaar is, kan er veel vocht vrijkomen in de ovenschaal. Bij het snijden en overscheppen van de courage op een bord, dep je het overtollige vocht weg met een keukenpapiertje.

 

Benodigdheden:

ingredienten
1 courgette
1 prei
1 rode paprika
1 ui
125 gram champignons
250 gram mager gehakt
3 teentjes knoflook
blik (400 gram) tomatenblokjes
eetlepel olijfolie
eetlepel tomatenpuree
geraspte kaas
italiaanse kruiden
peper
zout
benodigdheid
kaasschaaf
Oven
ovenschaal

Reacties

Geef een reactie