Share on social media
Categorie: Tussendoortje 15 mei 2017

Ontbijtkoek met noten

Voorbereiding:0:10 Uur
Kooktijd:0:50 Uur
Niveau: 1
Portie: 1 pers

Ontbijtkoek met noten

Ik heb al eerder een ontbijtkoek geplaatst op mijn site. Dit is een nieuwe variant, de ontbijtkoek met noten. Hij is heerlijk al zeg ik het zelf.

Eerder schreef ik al dat het zelf maken van je ontbijtkoek veel gezonder maar ook lekkerder is. De ontbijtkoek in de supermarkt zit boordevol suikers en andere ongewenste ingrediënten. Een ogenschijnlijk gezond tussendoortje is dan toch niet zo gezond als de fabrikanten het doen lijken.

De geraffineerde suikers die veelal in de verpakte ontbijtkoeken zitten, zijn in deze ontbijtkoek vervangen door natuurlijke suikers zoals appelstroop en dadels. En door de toevoeging van kaneel en koekkruiden krijgt de ontbijtkoek de bekende smaak maar dan nog lekkerder. In dit recept heb ik volkoren speltmeel gebruikt maar je kunt ook gewone volkoren meel gebruiken. Als je de ontbijtkoek lactosevrij wilt maken, gebruik dan amandelmelk in plaats van gewone melk.

Ik heb verse dadels gebruikt. Deze koop je in vele supermarkten in een doosje. Je kunt ook dadels kopen in een schaaltje met folie eroverheen maar deze bevatten een soort suikerlaag en die extra suikerinname willen we juist voorkomen! Dadels met een suikerlaagje glimmen en zijn plakkerig. Dadels zonder suikerlaagje zijn dof van kleur.

Maar nu genoeg gepraat over de ingrediënten en voordelen van deze zelfgemaakte ontbijtkoek met noten, aan de slag ermee! Met dit recept kun je 12 dikke plakken ontbijtkoek maken.

 

Porties Voedingswaarden
1 per stuk 150 kcal

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
  3. Ontpit de dadels en week de dadels in een kom met heet water voor een paar minuten.
  4. Giet de dadels af en laat ze goed uitlekken.
  5. Doe de dadels, de appelstroop en de melk in de blender en maak dit fijn tot een glad mengsel.
  6. Neem een kom en doe daar alle droge ingrediënten in. Meng dit alles goed door elkaar.
  7. Meng het dadelmengsel met de droge ingrediënten door elkaar en giet dit mengsel in de bekleedde bakvorm.
  8. Wanneer je noten bovenop de ontbijtkoek wilt, strooi deze over de bovenkant van het ontbijtkoekmengsel.
  9. Zet de ontbijtkoek in de voorverwarmde oven voor circa 40 – 50 minuten. Houd de ontbijtkoek goed in de gaten, dat de bovenkant niet verbrand. Met een satéprikker kun je controleren of de ontbijtkoek gaar is. Als de satéprikker er droog uit komt, is hij klaar!

Benodigdheden:

ingredienten
1.5 eetlepel kaneel
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels speculaaskruiden
200 gram verse dadels
250 ml halfvolle melk
300 gram volkoren speltmeel
4 eetlepels appelstroop
flinke hand gemengde ongezouten noten
flinke snuf zout
handje gemengde noten (optioneel)
benodigdheid
Cakevorm
Mengkom
Oven

Reacties

Geef een reactie