Zwarte en groene thee

 

Zwarte en groene thee is goed voor je gezondheid! Maar wat is nu eigenlijk precies zwarte en groene thee en wat is de gezondheidsbevorderende werking ervan? De zwarte thee komt van de theeplant Camelia sinensis. Groene thee komt ook van deze plant maar heeft een andere kleur. Dat verschil zit hem in dat zwarte thee na het plukken en drogen wordt geoxideerd en daardoor ontstaat de zwarte kleur en de specifieke smaak. Groene thee wordt niet geoxideerd en behoudt daarom zijn groene kleur.  

Zwarte thee kun je kopen in verschillende smaken zoals English breakfast, Engelse melange, Earl grey maar ook thee met een vruchtensmaak. Of de thee gemaakt is van zwarte thee kun je lezen op het etiket. Groene thee heb je ook in verschillende smaken.

Zwarte en groene thee verlagen de bloeddruk en verkleinen daarmee de kans op een beroerte. Het Voedingscentrum adviseert men dan ook 2 of 3 koppen thee te drinken per dag.

Kruidenthee

Nu heb je tegenwoordig heerlijke soorten kruidenthee, daar ben ik overigens ook een liefhebber van. Laatst had ik een kop kruidenthee met lavendel. Heerlijk! Maar kruidenthee wordt niet gezien als echte thee omdat het niet van de theeplant komt. Het is namelijk een aftreksel van planten of vruchten of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout of kamille. Ze smaken heerlijk maar hebben dus níet de gezondheidsbevorderende werking zoals zwarte en groene thee.

Theïne vrije thee

Bij theïne vrije thee is de cafeïne uit de thee gehaald. Het is niet onderzocht of de gezondheidseffecten dan ook voor deze thee gelden, daarom geldt het advies voor 2 tot 3 koppen thee per dag niet voor theïne-vrije thee. 

 

Bij een kopje thee hoort soms natuurlijk een koekje! Hier is de link voor het recept van het koekje op de foto.
Havermoutkoekjes met rozijnen


Reacties

Geef een reactie